Fehmi Demir: ”Kurdisk identitet skal anerkendes og kurdisk skal være officielt sprog i Kurdistan”

IMG_8898.JPG-for-web-normal

I maj måned deltog det pro-kurdiske parti HAK-PAR (Partiet for Friheder og Rettigheder) i en række møder i Europa og holdt en del konferencer i Tyskland om det kurdiske spørgsmål og den nye forfatning i Tyrkiet. Som eksempel kan nævnes mødet mellem HAK-PAR’s formand Bayram Bozyel og udenrigsminister Villy Søvndal den 3. maj 2012 i kraft af, at Danmark har EU-formandskabet i øjeblikket. I denne forbindelse organiserede vores forening, KOMKAR, en konference om samme emne i Valby Kulturhus i København den 20. maj 2012. HAK-PAR’s næstformand Fehmi Demir, der var i Tyskland i forbindelse med lignende konferencer, blev inviteret til at tale ved konferencen i København.

IMG_8896.JPG-for-web-normal

Konferencen startede kl. 14.00 og sluttede ved 17-tiden og der var et pænt fremmøde. Fehmi Demir startede med at fortælle om kurdernes situation i Det osmanniske Rige og den nye Tyrkiske Republiks politik over for den kurdiske befolkning i Nordkurdistan, hvis fornægtelsespolitik og krig i Kurdistan indtil nu har kostet hundredtusindvis af kurderes liv og betydet store deportationer af kurdere og afbrændinger af området.

Fehmi Demir lagde mest vægt på følgende punkter: 1. At de som partiet HAK-PAR ønsker en føderal løsning af det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet. 2. At kurdisk identitet bliver anerkendt og garanteret i den nye forfatning. 3. At kurderne får selvstyre/føderation i Kurdistan og at det kurdiske sprog bliver officielt sprog i Kurdistan. 4. At staten ikke længere må blande sig i religiøse anliggender, dvs. at der skal være religionsfrihed i landet og at disse skal nedskrives i forfatningen og garanteres med statens beskyttelse. 5. At domstolene bliver uafhængige. 6. At der må laves sådan en demokratisk forfatning, som kan omfatte alle nationaliteter i Tyrkiet og ikke alene være tilknyttet det tyrkiske folk, samt at der i forfatningen må sørges for, at man aldrig mere vil kunne vende tilbage til den hidtidige fornægtelsespolitik over for andre nationaliteter i landet. 7. At der skal indføres en paragraf vedr. militærnægtere i forfatningen, der garanterer, at ingen fremover kan sendes til militæret mod deres egen vilje.

Fehmi fortalte, at de har lavet en folder om HAK-PAR’s syn på en ny forfatning og deres løsningsforslag vedr. det kurdiske spørgsmål og afleveret til forfatningskommissionen. Desuden at de også har holdt møder med AKP-regeringen og fortalt dem om deres forslag til en ny forfatning i Tyrkiet.

Det er værd at vide, at alle de tre pro-kurdiske partier HAK-PAR, BDP og KADEP har lavet en fælles deklaration om kurdiske krav til den nye forfatning i Tyrkiet.