Newroz skudt i gang – Kurdisk politiker dræbt af tyrkisk politi

418172_334332653280891_280034602044030_885142_1302603031_n.jpg-for-web-normal

Newroz er kurdernes nationaldag og fejres hvert år den 21 marts. Kurderne har fejret Newroz i nu 2624 år. Trods besættelsesmagternes anti-kurdiske politik og deres forbud mod og angreb på Newroz-festlighederne, der indtil nu har kostet  tusindvis af kurdere livet, fejrer kurderne stadig deres nationaldag. Newroz er ikke bare en fest for kurderne, men er derimod blevet symbolet for kurdernes kamp for frihed og for et anstændigt liv. Allerede nogle dage før selve Newroz-dagen den 21. marts, begynder kurdere over hele verden at forberede sig til den store dag. Men især marts måned er den måned, hvor kurderne begynder at fejre Newroz-festlighederne.

I Diyarbekir, der af kurderne betragtes som Kurdistans kommende hovedstad, fejres Newroz hvert år med hundredtusindvis af deltagere. Det pro-kurdiske parti, Freds- og Demokrati Partiet (BDP), der vandt 36 pladser i det tyrkiske parlament ved seneste parlamentsvalg i Tyrkiet, havde arrangeret Newroz i Diyarbekir igen i år, men guvernøren i Diyarbekir forbød kurderne at fejre Newroz før den 21. marts, men det ville kurderne ikke høre tale om. Politiet begyndte at angribe folk med tåregas og vandkenoner, iblandt dem også mange politikere og parlamentarikere fra BDP. Men til sidst måtte politiet trække sig ud festpladsen. Der menes at være en mio. kurdere på festpladsen uden for byen i år.

I Istanbul, hvor der også bor mange kurdere, ville guvernøren heller ikke tillade fejrelsen af Newroz og har indsmurt Newroz-festlighederne i blod. Politiet angreb kurdere og har ifølge flere kurdiske kilder dræbt Heci Zengin, der er leder for BDP’s afdeling i Arnavutköyü i Istanbul.

Kurdistans Socialistiske Parti, PSK, har med en pressemeddelelse fordømt AKP-regeringens angreb på kurderne og dens forbud mod Newroz-festlighederne.

Vi som KOMKAR-DK fordømmer også de tyrkiske myndigheders brug af vold over for kurderne og må huske AKP-regeringen på, at kurderne har fejret deres Newroz i tusinder af år, og at hverken de eller nogen andre kan forhindre kurderne i at fejre deres nationaldag. Det eneste, som AKP-regering bør gøre, er at sørge for at give kurderne deres nationale såvel som kulturelle rettigheder og finde en løsning på det kurdiske spørgsmål før der udgydes mere blod.

KOMKAR-DK

18.03.2012