Ny regering i Danmark – lempelser på udlændingeområdet

Efter to ugers forhandlinger, offentliggjorde S, R og SF med den nye statsminister Helle Thorning-Schmidt i spidsen i dag deres regeringsgrundlag med i alt 23 ministerier, 11 til Socialdemokraterne, 6 til Socialistisk Folkeparti og 6 til Det Radikale Venstre. I det nye regeringsprogram er der en række ændringer og lempelser, hvad angår udlændingeområdet, herunder nedlæggelse af integrationsministeriet, der var VKO-regeringens bastion, og en afskaffelse af fattigdomsgrænsen så som loft over kontanthjælpen og starthjælpen m.m.

Hele dagen lang var der travlhed i de forskellige ministerier. Efter først at have været i audiens hos dronningen for at meddele regeringsdannelsen og listen over ministrene, gik så resten af tiden i løbet af dagen med udvekslingen af gaver og overdragelsen af ministerierne til de tiltrædende ministre. Det hele endte med offentliggørelsen af regeringsgrundlaget senere på dagen.

Denne regering adskiller sig på mange måder fra tidligere regeringer i Danmark. For det første er der en ny generation af unge, der er udpeget som ministre. Men det bemærkelsesværdige ved regeringen er følgende:

– Helle Thorning-Schmidt er den første kvindelige statsminister i Danmark nogensinde.

– For første gang er SF med i en regering på trods af, at det har kostet dem mange stemmer og mandater.

 For nogle år tilbage turde man måske slet ikke tænke tanken og det virkede urealistisk. Men det er det nu og derfor kan man godt tillade sig at sige, at det er en historisk dag for SF i det hele taget.

– Den 26-årige SF’er Thor Möger Pedersen er som den yngste minister nogensinde blevet valgt til at være skatteminister. Han blev ikke valgt ind ved folketingsvalget, men udpeget som minister udefra.

– Og så Manu Sareen fra Det Radikale Venstre. Han er den første minister med anden etnisk baggrund end dansk nogensinde, der er blevet udpeget. Han skal stå for Kirke- og ligestillingsministerierne samt være minister for det nordiske samarbejde. Det er en historisk dag for borgerne i Danmark med anden etnisk   baggrund end dansk.

Hermed tillykke til den nye regering og til Manu Sareen som den første minister med anden etnisk herkomst end dansk.