Anfal-kampagne mod kurdere fra Barzan-området anerkendt som folkedrab

 

 barzani-enfal[1]

 En bisættelsesceremoni i Kurdistan, hvor 512 kurdere fra Barzan-området blev fundet i massegrave i Sydirak. Siden er  flere massegrave fundet.

Under Saddam Husseins rædselsregime kørtes en såkaldt “Anfal-kampagne” mod kurderne i 1980’erne, hvor over 182.000 kurdere blev dræbt, såvel børn som gamle. Målet var at udrydde kurderne. Allerede i 1983 blev 8000 mandlige kurdere over 10 år fra Barzan-området ofre for Saddams “anfal-kampagne”. Alene den kurdiske præsident Mesud Barzani mistede ialt 37 familiemedlemmer.

Anfal var en af de mest effektive folkedrab siden Nazi-Tysklands jødeforfølgelser under Anden Verdenskrig. Efter regimets fald, blev der fundet hundredvis af massegrave tilhørende kurdere vidt forskellige steder i Irak, og det fortsætter endnu.

 Ifølge den kurdiske webavis www.dengeazad.com har det højeste forbrydertribunal i Irak nu anerkendt anfal-kampagnen mod kurdere fra Barzan-området som folkedrab. Ialt 5 højtstående personer er blevet dømt for folkedrab og for at have begået tortur og forbrydelser mod menneskeheden. De er som følger: 1Sadun Shakir, der var indenrigsminister på det tidspunkt, har fået en dødsdom pga. folkedrab og 32 år for forbrydelser mod menneskeheden.2. Hikmet Mizban Ibrahim, der var vicepremieminister og finansminister, har fået en dom på 22 år, hvoraf de 7 er for tortur og forbrydelser mod menneskeheden. 3. Hamid Yusuf, der var Saddam Husseins sekretær, har fået 10 år for forbrydelser mod menneskeheden. 4. Tarik Eziz, der var medlem af revolutionsrådet og udenrigsminister dengang, har fået en dom på livstid for folkedrab samt 32 år for tortur og forbrydelser mod menneskeheden. 5. Sufyan Mahir Hasan, en højtstående militærperson i Saddam Husseins livgarde har fået livstid for folkedrab og 7 år for tortur mod fangerne. Saddam Husseins halvbror Vetban Ibrahim Hasan blev dog løsladt pga. manglende beviser.