Kurdere mindedes oprettelsen af kurdisk republik i Iran med fest

 IMG_0045.JPG-for-web-normal

I anledning af, at det er 64 år siden, at den kurdiske republik i Iransk Kurdistan blev oprettet i 1946, holdt Kurdistans Demokratiske Parti-Iran (KDP-Iran) en fest på Søndre Skole i Køge lørdag den 23. januar 2010. 

Der var en pæn deltagelse, hvor kurderne havde taget deres farverrige traditionelle kurdiske dragter på og hyggede sig med dans og musik til sent på aftenen. 

Desuden blev der holdt taler til dagens anledning, hvor arrangørerne fortalte om den kurdiske republiks historie, dens opståen og falden og årsagerne dertil. Nogle kurdiske politiske partier og organisationer så som Kurdistans Demokratiske Parti (KDP-Irak), Kurdistas Socialistiske Parti (PSK), Kurdistans Dmokratisk Parti- Tyrkiet (PDK-Bakur) og Det Kurdiske Initiativ i DK (IKD) var inviteret til festen som gæster. 

Den kurdiske historie er fyldt med op- og nedture. Kurderne har lidt meget igennem deres historie.

Efter Anden Verdenskrig fik kurderne i Iransk Kurdistan mulighed for at oprette den første kurdiske republik med hovedsæde i byen Mahabad. Den daværende kurdiske general Mustafa Berzani, der er far til den nuværende kurdiske præsident i Irakisk Kurdistan, Mesud Berzani, forsvarede republikken mod de iranske styrker. 

Men da stormagterne USA, England og Rusland mfl. sejrede over Nazityskland og fik en fredsaftale på plads med hinanden, trak de sovjetiske styrker, der havde besat dele af Iran, herunder Iransk Kurdistan, sig tilbage fra området, begyndte det iranske regime at invadere det kurdiske område og tilintetgjorde kurdernes Mahabad Republik, der nåede at eksistere i kun 11 måneder. Republikkens leder Qazi Mohammed og en række af hans ledende fæller blev henrettet af det iranske regime. Mustafa Berzani derimod flygtede sammen med sine peshmergaer (kurdiske oprørere) og søgte tilflugt i Sovjetunionen indtil de i 1958 vendte tilbage til Irak efter en fredsaftale mellem kurderne og Irak. 

Men i de senere årtier tog kurderne igen kampen op og fortsatte den væbnede kamp mod det iranske regime. Det iranske regime undertrykte ikke alene den kurdiske befolkning i Iransk Kurdistan, men den fortsatte også jagten på kurderne i udlandet. Ligeledes blev KDP-Irans leder Dr. Qasimlo likvideret af iranske agenter under forhandlinger i Wien. Og i 1993 blev hans efterfølger Dr. Sherefkendi og nogle af hans højtstående fæller likvideret på en græsk restaurant i Berlin, ligeledes af iranske agenter. Sagen om likvideringen går under navnet ”Kykonos-sagen”.

IMG_0088.JPG-for-web-normalIMG_0091.JPG-for-web-normalIMG_0052.JPG-for-web-normalIMG_0073.JPG-for-web-normalIMG_0049.JPG-for-web-normalIMG_0045.JPG-for-web-normalIMG_0042.JPG-for-web-normalIMG_0044.JPG-for-web-normalIMG_0030.JPG-for-web-normalIMG_0028.JPG-for-web-normalIMG_0004.JPG-for-web-normalIMG_0097.JPG-for-web-normal