Vi mindes Yilmaz Demir med stor respekt

 

12573215_1101110943232751_5569194767464431811_n

I dag er det netop 32 år siden, at Yilmaz Demir faldt som martyr. Det skete den 19.01.1984 i Diyarbakir-fængslet som følge af militærediktaturets systematiske tortur og undertrykkelse af fangerne. Yilmaz Demir protesterede mod det tyrkiske fascistiske regime og valgte martyrdøden efter at have sultestrejket i en del tid.

Yilmaz Demir stiftede allerede som ung bekendtskab med Kurdistans Socialistikse Partis (PSK/Riya Azadi) politiske linie om en føderal stat for kurderne i Kurdistan/Tyrkiet og meldte sig ind i partiet, der blev ledet af formand Kemal Burkay.

Det er bemærkelsesværdigt, at Yilmaz Demir var den allerførste kurdiske fange, der valgte martyrdøden. Med sin aktion imod regimet gav han håb og styrke til andre fangere, således at flere bagefter begyndte at protestere mod forholdene og den systemetiske tortur i fængslet.

Flere kurdere døde under tortur i fængslet, ligesom flere valgte martyrdøden og rigtig mange blev lammet eller langvarig syge af eftervirkningerne.

Yilmaz Demir var lillebror til den nu afdøde formand for det-prokurdiske parti HAK-PAR (Rets- og Frihedspartiet) Fehmi Demir.

Fehmi Demir afgik ved døden efter en trafikulykke den 25.10.2015, da han var på vej til byen Mersin for at deltage i et valgmøde arrangeret af hans parti HAK-PAR.

Vi minedes hermed Yilmaz Demir, Fehmi Demir og alle andre kurdiske martyrer med dyb respekt og lover at hejse flaget højt oppe indtil kurderne får deres retfærdige nationale rettigheder.

Rettigheder, som netop Yilmaz og Fehmi Demir kæmpede så hårdt for, og som i sidste ende også ofrede deres liv for, for at det kurdiske folk fik sin fortjente plads blandt alle nationer i verden.

Æret være deres minde.