Vi fordømmer drabet på Tahir Elci på det kraftigste

151128103204_tahir_elci_diyarbakir_624x351_dha_nocredit

Formanden for Advokatforbundet i Diyarbakir Tahir Elci blev dræbt, mens han holdt pressemøde i den kurdiske hovedprovinsby Diyarbakir.

Som det er bekendt har kampene mellem PKK og den tyrkiske stat blusset op igen på det sidste.

Den tyrkiske stat har som følge af det angrebet flere kurdiske byer, dræbt flere kurdere og erklæret adgangsforbud i flere kurdiske byer, hvor indbyggerne ikke har måttet bevæge sig ud af deres huse i flere dage og uger.

Flere tusinde kurdere er indtil videre blevet nød til at forlade hjem og ejendom pga. den beskidte krig. Militante unge fra PKK er nu begyndt at føre krigen ind i byerne og bekæmper de tyrkiske sikkerhedsstyrker i byerne ved at forskanse sig i bygninger og i skyttegrave. Denne seneste krig har ført til store skader og kostet mange kurdere livet.

For nogle dage siden fik den kendte minaret med de fire søjler i Diyarbakir, der er anerkendt som verdens kulturarv, store skader efter et sammenstød mellem PKK og statens sikkerhedstyrker.

Det fik mange til at protestere over, da minareten med sine fire søjler dels er et symbol på Suni -Islams fire trosretninger og dels er en historisk kulturarv og et vartegn i byen.

På denne baggrund samledes en gruppe advokater fra Advokatforbundet i Diyarbakir med formand Tahir Elci i spidsen og holdt et pressemøde ved minareten i går den 28.11.2015, hvor Tahir Elci protesterede over beskydningen af minareten og opfordrede til fred og til et ophør af krigen.

I det samme opstod der skyderi mellem politiet og en mand med våben. Tahir Elci blev skudt og dræbt på stedet, mens mange journalister og TV-folk var til stede.

Det vides endnu ikke, hvem der har dræbt Tahir Elci, men en ting er klar og tydelig. Mørke kræfter i Tyrkiet er igen begyndt at tage på arbejde og de prøver at få Tyrkiet tilbage til krigstilstandene i 1990’erne, hvor over 17.000 kurdiske politikere, aktivister og intellektuelle blev likvideret eller bortført sporløst.

For nylig udtalte Tahir Elci i et tyrkisk TV, at han ikke anså PKK som en terror organisation. Det førte til hans anholdelse og gav ham mange fjender.

Tahir Elci var en intellektuel kurdisk advokat, der med alle sine kræfter kæmpede for fred og for kurdernes menneskerettigheder. Han ønskede, at der blev sat en stopper for krigen i Kurdistan, og at der blev fundet en fredelig løsning på det kurdiske spørgsmål, men mørke kræfter var utilfredse med hans fremtræden og har taget livet af endnu en kurdisk intellektuel .

Vi fordømmer drabet på Tahir Elci på det kraftigste og sender vores dybe medfølelse til hans familie og til hele vores kurdiske folk.

Vi opfordrer samtidig PKK til at ophøre med deres krig i de kurdiske byer, der giver staten anledning til militære operationer i flere kurdiske byer, ligesom vi opfordrer den tyrkiske stat til at finde gerningsmanden bag drabet på Tahir Elci og sætte en stopper for deres operationer i Kurdistan og deres blokader mod kurdiske byer.

Vi er af den opfattelse, at kun dialog er vejen frem til en vedvarende fred og til en løsning af det kurdiske spørgsmål.

KOMKAR-DK
29.11.2015