Markering af 25-års mindedag for Halabja på Christiansborg

DSC_0173

Folketingsmedlem for SF, Özlem Cekic, og Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark (SKFD), hvor KOMKAR er medlem, arrangerede den 12.03.2013 i fællesskab en mindedag i Landstingssalen på Christiansborg i anledning af 25-året for den irakiske diktator Saddam Husseins giftgasangreb mod kurderne i byen Halabja den 16.03.1988. Der blev dræbt over 5000 kurdere i løbet af få minutter, såvel børn som gamle, som følge af angrebene, ligesom over titusinder blev såret.

Det var “Kemiske Ali”, der havde ansvaret for giftgasangrebet mod kurderne og dermed ansvaret for den såkaldte ”Anfal” operation” i slutningen af 1980’erne, der kom til at koste 182.000 civile kurdere livet. ”Anfal” gik ud på at udrydde kurderne og var et af de mest effektive folkedrab siden Nazi-Tysklands jødeforfølgelser under Anden Verdenskrig.Efter regimets fald, blev der fundet hundredvis af massegrave tilhørende kurdere vidt forskellige steder i Irak. Søgen efter nye massegrave fortsætter stadig. 

DSC_0240

Kurderne gav Ali Hassan Al-Majid øgenavnet “Kemiske Ali” for hans rolle i massakrerne. Den Høje Tribunal i Irak anerkendte den 28. feb. 2010 giftgasangrebet i Halabja som et folkemord mod kurderne. 

Der deltog omkring 300 mennesker i mindedagen, de fleste kurdere fra alle dele i Kurdistan. Følgende personer og politikere talte på mindedagen i dagens anledning: Folketingets formand Mogens Lykketoft (S), Skatteminister Holger K. Nielsen (SF), Per Stig Møller (K), Nikolaj Willumsen (EL), Rasmus Helveg Petersen (R)Hannah Ziadeh (Institut for Menneskerettigheder), Birthe Hansen (Institut for Samfundsvidenskab – Københavns Universitet), Dr. Albert Issa Nothor (Iraks Ambassadør i Danmark), Deniz Berxwedan Sarincî (ansvarshavende redaktør på netavisen www.jiyan.dk – han havde besøgt Halabja for en måned siden) og Adnan Agacan (formand for Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark, SKKD). De fleste gav udtryk for glæde over, at kurderne nu er befriet af Saddams regime og lever et fredeligt liv i deres føderale stat i Irak, at verdenssamfundet svigtede kurderne, da giftgasangrebene fandt sted, at den slags ting ikke bør ske længere, ligesom de fleste opfordrede Danmark til at følge trop i Englands og Sveriges fodspor, der begge nu har anerkendt Saddam Husseins Anfal kampagne som folkemord på kurderne. 

Şoreş Kiliçaslan spillede til sidst nogle kurdiske sange med fløjte og fik en sørgende og nedtrykt stemme i salen.

Se fotoalbum her