HAK-PAR’s formand Kemal Burkay holdt konferense i København

DSC_0083.jpg-for-web-normal 

Formanden for det prokurdiske parti, HAK-PAR (Partiet for Frihed og Rettigheder), Kemal Burkay, har på det sidste været på besøg i Europa i forbindelse med afholdelse af en række konferencer om den politiske situation i Kurdistan, Tyrkiet og Mellemøsten. I den anledning besøgte han også København og holdt en konference om samme emne den 10.03.2013, der var arrangeret af vores forening.  Der deltog kurdere fra alle fire dele i Kurdistan, samt nogle kurdiske venner.

Kemal Burkay udtalte bl.a., at hans parti kræver lige rettigheder mellem kurdere og tyrkere, og at HAK-PAR går ind for et føderalt status i Nordkurdistan (tyrkisk del) magen til det føderale status, som kurderne i Sydkurdistan (irakisk del) har opnået efter Saddam Husseins fald.  Han sagde, at et føderalt system i Tyrkiet ikke vil være en trussel mod landets grænser, men at det derimod vil forstærke sammenholdet og løse det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet. Han kom med flere eksempler fra forskellige lande i verden, der har et føderalt system, hvor indbyggerne lever i harmoni med hinanden side ved side med deres forskellige kulturelle såvel som nationale særpræg og baggrund.  

DSC_0053-001.jpg-for-web-normal

Med hensyn til en ny forfatning i Tyrkiet, sagde Burkay, at de kræver, at kurdisk identitet bliver anerkendt og garanteret i forfatningen, og at det kurdiske sprog bliver officielt i Kurdistan. Under sin tale kom Burkay også ind på forhandlingerne mellem den tyrkiske efterretningstjeneste MIT og lederen af PKK, Abdullah Öcalan, der sidder i livsvarig fængsel på øen Imrali, at han går ind for en afslutning af krigen i Kurdistan, men at man så ikke bør gøre sig store forhåbninger om, at en afslutning af krigen samtidig også betyder en løsning af hele det kurdiske spørgsmål, da det kurdiske spørgsmål ellers drejer sig om et helt folks nationale rettigheder.

Efter hans mening vil en ophørelse af krigen kun stoppe den væbnede kamp mellem PKK og den tyrkiske stat, men ikke løse det kurdiske spørgsmål, men at en afslutning af krigen så vil åbne mulighed for, at kurderne vil føre en mere demokratisk kamp for at opnå alle deres rettigheder. Han opfordrede begge parter til at sætte en stopper for den beskidte krig, ikke kun PKK, men at den tyrkiske stat også bør stoppe deres militære aktioner i Kurdistan.  

Se fotoalbum fra konferencen ved at trykke her