The Wall Street Journal: USA gav tyrkerne efterretninger før massakren på civile kurdere

P1-BG184_TURKST_G_20120515173307.jpg-for-web-normal 

Den 28.12.2011 udførte tyrkiske kampfly en massakre på civile kurdere på grænsen mellem Nord- og Sydkurdistan (grænsen mellem Tyrkiet og Irak). Ved det tyrkiske militærangreb blev i alt 34 civile kurdere ud af en gruppe på 38 fra landsbyen Roboski i provinsen Şirnex massakreret. De fleste af dem var unge og studerende, der forsørgede deres familier ved at hente fødevarer fra den anden side af grænsen, med det tyrkiske militærs velvidende og samtykke. Men netop den 28.12.2011, blev gruppen lige pludselig angrebet fra jorden og fra luften og helvede brød løs for dem, da de var på vej hjem fra Sydkurdistan med deres karavane af muldyr. Selv om der er gået flere måneder, siden massakren fandt sted, har den tyrkiske stat stadig ikke fremkommet med nøjagtige oplysninger om massakren og officielt offentliggjort, hvad der egentlig skete den aften. Alle dækker over hinanden og sagen er stadig mørkelagt, men både kurderne og menneskerettighedsforkæmpere i Tyrkiet arbejder ihærdigt på at få sagen opklaret og får de ansvarlige for massakren retsforfulgt.

oldurulen_koyluler[1]

Imens sagen fortsætter i Tyrkiet, har den amerikanske ”The Wall Street Journal” nu i en artikel (16/5-12) fremkommet med nye oplysninger i sagen, som har vendt op og ned på den politiske situation i Tyrkiet. Ifølge ”The Wall Street Journal”, hvis oplysninger er baseret på oplysninger fra en amerikansk efterretningsrapport fra forsvarsministeriet (Department of Defense), har USA med deres drone-efterretninger til tyrkerne også haft fingre med i spilet i den forstand, at amerikanerne netop den aften, hvor massakren fandt sted, havde givet tyrkerne efterretninger om en gruppe mennesker på vej til Tyrkiets grænse, men at amerikanerne ikke vidste, om de var civile kurdere eller PKK-guerillaer, samt at amerikanerne derefter overlod det til tyrkerne selv at afgøre det videre forløb. Ifølge de nye oplysninger skal tyrkerne have givet amerikanerne besked om at trække deres drone tilbage fra området efter at have fået oplysningerne.

Selahattin Demirtaş, formand for det pro-kurdiske parti BDP, der har over 30 pladser i det tyrkiske parlament, kræver efter de nye oplysninger en officiel undskyldning fra USA.


Klik her for at læse artiklen i ”The Wall Street Journal”
.