Store demonstrationer til minde for 12. marts 2004

wene_527879297

I anledning af årsdagen for den kurdiske opstand mod det syriske Baath-regime den 12. marts 2004, hvor flere kurdere blev dræbt og hundredvis såret, var der i går store demonstrationer i flere kurdiske byer i Sydvestkurdistan for at mindes de dræbte og for at protestere imod regimet. Alene i hovedbyen Qamişlo var der ifølge kilder fra området omkring en mio. mennesker på gaden. I andre byer så som Kobanê, Efrînê, Serê Kanîyê, Tirbêsîyê, Hesekê og Amûdê, samt Allepo demonstrerede hundredtusindvis af mennesker mod regimet og mindede 12. marts martyrerne.  2 mennesker menes dræbt og 10 såret i Qamişlo.

Det syriske regime har siden folkeopstanden i marts 2011 dræbt mindst 8500 mennesker. Hver dag angriber regimets styrker understøttet af dets berygtede paramilitære grupper kaldet ”Shebiha” forskellige byer og massakrer folk. Sidst er det gået ud over byerne Homs og Idlib. Ifølge flere kilder, har militæret og dets håndlangere, shebiherne, angrebet flere hjem i Homs og massakreret i alt 140 civile mennesker, de fleste kvinder og børn. Derudover har de for et par dage siden angrebet byen Idlib og dræbt i alt 55 mennesker. Der går altså ikke en dag, hvor lignende massakrer ikke finder sted. Trods internationalt pres, afviser regimet alle beskydninger om massakrer og kaster skylden på oppositionen.

Men verdenssamfundet må se det i øjnene og bør sætte en stopper for regimets massakrer mod befolkningen. Hvor mange mennesker skal der dø før det internationale samfund for alvor begynder at reagere mod regimet?