Støttefest for jordskælvsofrene i Wan

kopenhag_van[1] (1)

Lørdag den 21.01.2012 holdt støttekomitéen for Wan en støttefest med mad og musik til fordel for jordskælvsofrene i den kurdiske by Wan i Nordkurdistan (Tyrkiet). Arrangementet blev holdt i Valby ved København og forløb ganske roligt og hyggeligt. Der var et pænt fremmøde og alle var glade for arrangementet. Der blev holdt taler og spillet kurdisk og dansk musik. De optrædende kunstnere var Fuat Talay, Cahit Ece, Mizgin Özdemir og Anders, Medya Özvan og gruppen ” ”The Brazierlights in the Window”.  Festen startede kl. 17.30 og sluttede ved 23.00-tiden.

Som det vides blev Wan-området ramt af et stort og kraftigt jordskælv den 23.10.2011, der målte 7.2 på richterskalaen. Jordskælvet var så kraftigt, at tusinder af huse og hundredvis af boligblokke styrtede sammen og medførte til store lidelser for befolkningen i området. Jordskælvet kostede flere hundrede mennesker livet og sårede lige så mange. Siden har mange efterskælv ramt området, der har betydet, at titusindvis af mennesker er blevet hjemløse og har haft brug for hjælp udefra.  Området blev igen ramt af et nyt efterskælv fredag den 20.01.2012, kl. 11.57 lokal tid, der målte 4.9 på richterskalaen. Siden det første store efterskælv har der været hundredvis af små efterskælv i Wan og omegn, og sådan som det ser ud i øjeblikket, fortsætter det endnu.

Folk har brug for al mulig hjælp. Tusinder er indtil nu flygtet fra området af frygt for nye efterskælv, men de tusindvis af mennesker, der enten ikke ville forlade deres område eller ikke havde mulighed for at tage væk, lever under meget kummerlige forhold og kæmper meget hårdt for at overleve, ikke mindst pga. den kolde vinter i området, der kan komme helt ned til -10-15 grader. Folk lever i telte, hvis de har sådan et, ja såvel gamle som små, børn helt ned til 6-måneders alderen og gravide kvinder og ældre mennesker i op til 70-80 års alderen må daglig kæmpe for at overleve under disse telte. Man kan forestille sig, hvordan det er at bo under et telt med ældre mennesker og helt små børn med en så kold vinter hen over hovedet med regn og sne. Der har allerede været nogle eksempler på, hvor børn er døde pga. kulde.

Disse mennesker har mistet alt og har kun brug for at overleve. De venter på en rækkende hånd for at komme op på benene igen og dette er kun mulig med hjælp udefra. Mange har  selvfølgelig allerede sendt hjælp til området og endnu flere fortsætter med at hjælpe, men det betyder ikke, at alt er ok, og at de ikke længere har brug for hjælp, idet der opstår nye behov i sådanne situationer, for hverdag, der går.

I denne forbindelse oprettede KOMKAR og nogle herboende familier fra Wan en fælles støttekomité og startede en landsdækkende indsamlingskampagne for at hjælpe ofrene i Wan-området. Der er åbnet en konto med tilladelse fra Københavns Politi, hvor alle pengene ubeskåret går til jordskælvsofrene i Wan-området. Nogle kurdiske partier og foreninger så som Kurdistans Demokratiske Parti (KDP), Kurdistans Patriotiske Union (PUK), Kurdistans Socialistiske Parti (PSK), Kurdistans Demokratiske Parti-Nord (PDK-Bakur) KOMKAR-DK, Ezidi Kulturforening i Danmark og Kurdistans Demokratiske Ungdomsforening (KDUF-Yekîtî LAWAN) støtter indsamlingskampagnen.

Støt jordskælvsofrene i Wan med et bidrag. Pengene kan sættes ind på følgende konto:

Arbejdernes Landsbank:

Reg.nr.: 5321

Konto nr.: 0367524

Se flere billeder her