22 år efter Sivas-massakren: Vi mindes de dræbte med dyb respekt

sivas-katliami-sivas-olaylari1.jpg-for-web-normal-240x300

Den 2. juli 1993 fandt der en massakre sted i byen Sivas i Tyrkiet/Nordkurdistan. Pir Sultan Abdals Kultur Centrum havde arrangeret en festival og havde i denne anledning inviteret en række intellektuelle gæster tilhørende Alevi-trosretningen. Blandt gæsterne var også den berømte tyrkiske forfatter Aziz Nesin, der havde oversat Salman Rushis bog ”Sataniske Vers” til tyrkisk. De var alle samlet på Hotel Madimak og mens de var i gang med festivalen, blev de angrebet af en stor gruppe radikale islamister, som satte ild til bygningen.

Som følge heraf blev i alt 33 mennesker brændt inde i bygningen. 51 deltagere, heriblandt Aziz Nesin, nåede dog at komme ud med egen hjælp. Folkemængden forsøgte bagefter at lynche Aziz Nesin, men blev i sidste øjeblik redet af sikkerhedsstyrkerne og kørt på hospitalet. Sikkerhedsstyrkerne blev bagefter kritiseret meget for ikke at have stoppet de radikale islamister i tide. Massakren er siden gået under navnet ”Madimak Massakren” eller ”Sivas Massakren” og er gået i historien som en mindedag, der markeres af tilhængere af alevi-trosretningen og demokratiske kredse hvert år.

De ansvarlige, der blev arresteret og senere dømt, blev løsladt igen efter 13 år som følge af en amnestilov. Regeringspartiet AKP er blevet kritiseret meget for at have beskyttet de ansvarlige, dels ved under retssagen at have forsvaret dem med advokater som var medlemmer af AKP og dels ved at have givet dem høje poster senere hen. Efter års pres fra alevier og demokratiske kredse er Hotel Madimak i dag forvandlet til et museum til minde for de dræbte.

I anledning af 22 årsdagen for massakren mindes vi hermed de dræbte med dyb respekt og fordømmer endnu engang den tyrkiske stats håndtering af sagen.