Vi minder Kurdistan Republikken i Østkurdistan/Iransk Kurdistan og alle martyrerne med dyb respekt

Mahabad

For 69 år siden, lige efter efter Anden Verdenskrig fik kurderne i Østkurdistan/Iransk Kurdistan med hjælp fra Sovjetunionen mulighed for at oprette den første kurdiske republik med hovedsæde i byen Mahabad. Republikken blev oprettet den 22.01.1946 med Qazi Mohammed i spidsen som præsident.

Den daværende kurdiske general Mustafa Berzani, der er far til den nuværende kurdiske præsident i Sydkurdistan/Irakisk Kurdistan, Mesud Berzani, forsvarede republikken mod de iranske styrker.

Men da stormagterne USA, England og Rusland mfl. sejrede over Nazityskland og fik en fredsaftale på plads med hinanden, trak de sovjetiske styrker, der havde besat dele af Iran, herunder Iransk Kurdistan, sig tilbage fra området. Herefter begyndte det iranske regime at invadere det kurdiske område og tilintetgjorde kurdernes Mahabad Republik, der nåede at eksistere i kun 11 måneder. Republikken blev opløst den 17.12.1946 og præsident Qazi Mohammed og en række af hans ledende fæller blev henrettet af det iranske regime.

Mustafa Berzani derimod flygtede sammen med sine peshmerga-styrker (kurdiske oprørere) og søgte tilflugt i Sovjetunionen indtil de i 1958 vendte tilbage til Irak efter en fredsaftale mellem kurderne og Irak.

Men i de senere årtier tog kurderne igen kampen op og fortsatte den væbnede kamp mod det iranske regime. Det iranske regime undertrykte ikke alene den kurdiske befolkning i Iransk Kurdistan, men den fortsatte også jagten på kurderne i udlandet. Ligeledes blev KDP-Irans leder Dr. Qasimlo likvideret af iranske agenter under forhandlinger i Wien i 1989. Og i 1993 blev ligeledes hans efterfølger Dr. Sherefkendi og nogle af hans højtstående fæller likvideret på en græsk restaurant i Berlin, ligeledes af iranske agenter. Sagen om likvideringen går under navnet ”Kykonos-sagen”.

Vi minder hermed Kurdistan Republikken, præsident Qazi Muhammed og alle martyrerne med dyb respekt.

Det er vores håb, at vores folk lærer af historien og samler deres kræfter under et tag mod det modbydelige islamiske regime i Iran. Det er glædeligt, at kurderne overalt i Kurdistan nu er begyndt at kæmpe for deres frihed og rettigheder, og at vores kurdiske partier i Østkurdistan er begyndt at nærme sig hinanden og forener sig under et tag.

KOMKAR-DK
22.01.2015