Kurdisk eksil-politiker Kemal Burkay modtaget af hundredvis i Istanbul

 fft5_mf777798[1].jpg-for-web-normal 

Digteren, forfatteren og tidligere formand for Kurdistans Socialistiske Parti (PSK) Kemal Burkay vendte i går (30/7-11) efter lang tids planlægning tilbage til Tyrkiet og Kurdistan efter et langt ophold på 31 år og 4 måneder som politisk flygtning i Sverige. 

I Stockholm kørte en stor gruppe af kurdere, venner, familie og bekendte til lufthavnen og sagde farvel til ham. Dagen før havde KOMKAR i Sverige arrangeret en afskeds-sammenkomst til ære for ham. Fra nært og fjernt strømmede venner og bekendte til for at sige farvel til ham og lykønske ham med hans rejse til Kurdistan. 

Hans fly landede kl. 17.30 i Istanbuls Lufthavn, hvor hundredvis af kurdere ventede på at tage imod ham.  Pga. den store menneskemængde i lufthavnen, blev det planlagte pressemøde derfor ikke holdt, men blev i stedet holdt på ”Hill Otel” i Taksim. Her fortalte Burkay om baggrunden for sin hjemvendelse og om at han er kommet for at støtte den demokratiske proces i landet. Desuden sagde han, at han er åben for dialog med alle kurdere og alle dem, der støtter en løsning af det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet. 

Det var det pro-kurdiske Rettigheds-og Frihedsparti, HAK-PAR, der stod bag arrangeringen af modtagelsen. Det er planen, at Burkay rejser videre til Kurdistan, først til sin hjemby Dêrsim og derefter videre til Diyarbekir. 

 Alle ser frem til og venter spændt på, at Burkay, der har været politisk aktiv i over 40 år, og som går ind for en føderal løsning af det kurdiske spørgsmål, vil spille en vigtig afgørende rolle både kurderne imellem og i forhold til skabelsen af en varig fred i Tyrkiet og Kurdistan. 

Udover at være politiker, kendes Burkay også som digter og forfatter. Ved siden af sit politiske arbejde har han også beskæftiget sig med kurdisk sprog, kultur, historie og litteratur og har indtil videre skrevet over 60 bøger i alt.    

Før rejsen skrev Burkay et afskeds- og takkebrev (kan læses nedenunder) til Sverige og den svenske befolkning og takkede dem for deres hjælp for at have taget imod ham, hans familie og de mange kurdiske flygtninge, der befinder sig i landet, samt for deres hjælp for at have skabt muligheder for kurderne for at udgive bøger og tidsskrifter på kurdisk og åbne skoler for kurdiske børn og et seminarium for kurdiske lærere, nogle ting, som var og stadig er forbudt i Tyrkiet. Han betragter stadig Sverige som sit andet land og udtrykker stor taknemmelighed for den støtte, han fik i Sverige som kurdisk eksilpolitiker.      

Se videoklip.