Vi minder hermed Sheik Said og hans kampfæller

 4b8444443e3389dcafc8d25a9fa27a42fbf2f4a9_375x270[1]

Efter Den Tyrkiske Republik, Tyrkiet blev dannet i 1923, løb de nye magthavere under ledelse af Mustafa Kemal, senere Kemal Atatürk (tyrkernes fader) fra alle deres løfter om autonomi og selvstyre til kurderne for kurdernes støtte under krigen mod de store europæiske magter. I 1924 vedtog de en lov, hvor kurdernes eksistens blev fornægtet og alt vedr. kurdere og Kurdistan blev forbudt. Som følge af de kemalistiske tyrkeres racistiske politik over for den kurdiske befolkning, begyndte kurderne at rejse sig til oprør under ledelse af Sheik Said i 1925. Sheik Said havde 30.000 mænd under våben, mens tyrkerne bekrigede ham med næsten 200.000. I løbet af kort tid kontrollerede Sheik Saids styrker et stort område af Kurdistan, men blev til sidst brutalt nedkæmpet af tyrkisk militær. Under flugten til Iransk Kurdistan, blev han angivet af sin svoger (hans kones søsters mand) og fanget på Abdurrahman Broen mellem Muþ og Varto. Den 28. juni 1925 blev han henrettet ved hængning sammen med 46 af sine nærmeste kampfæller i Diyarbekir. Selv efter Sheik Said og hans venners henrettelse, fortsatte staten sin brutalitet mod befolkningen frem til 1927 i 14 kurdiske provinsbyer. Som resultat heraf blev 660 kurdere hængt, 700 landsbyer og 9000 huse brændt og ødelagt, titusindvis af kurdere tvangsforflyttet og over 80.000 dræbt.

Selv om der er gået 86 år, siden Sheik Said og hans kampfæller blev henrettet, ønsker magthaverne i Tyrkiet trods kurdernes gentagne opfordringer og forespørgsler stadig ikke fortælle, hvor de er blevet begravet henne eller, hvad der er blevet af deres jordiske rester. I 2007 startede KOMKAR en underskriftindsamling for at få oplysninger om Sheik Said, Seyid Riza og Saidê Kurdîs gravsteder, men igen intet svar fra de tyrkiske myndigheder.

Hvert år arrangerer kurderne mindedage til ære for Sheik Said og de faldne under oprøret. De pro-kurdiske partier og kurdiske organisationer så som BDP, KADEP, HAK-PAR, TDÞK, DTK, TEV-KURD, Dicle-Fýrat Diyalog Grubu, Mukihar, THÝV, MAZLUMDER, Þeyh Abdrrahmanê Aqtepê Vakfý m. fl. holder en stor fælles mindehøjtidelighed i Diyarbekir i dag (29.06.11).

I anledning af 86-året for henrettelsen af Sheik Said og hans venner, ønsker vi hermed at minde dem med dyb respekt. Ligeledes vil vi hermed opfordre alle demokratiske kræfter og menneskeretsforkæmpere til at lægge pres på Tyrkiet med henblik på at oplyse gravstederne for de kurdiske ledere Sheik Said, Seyid Riza og Saîdê Kurdî.