Parlamentsvalg i Tyrkiet i dag

12.06.2011

Der er i dag parlamentsvalg i Tyrkiet. For 24. gang skal indbyggerne i Tyrkiet vælge parlamentsmedlemmer til det nye tyrkiske parlament. Der deltager 24 partier og 203 uafhængige kandidater i valget, hvor 50.189.930 stemmeberettigede skal vælge 550 nye parlamentsmedlemmer.

Spærregrænsen for valget i Tyrkiet er på 10%.

Det pro-kurdiske parti BDP (Partiet for Fred og Demokrati) går derfor til valg med uafhængige kandidater. BDP støttes af de to andre pro-kurdiske partier, KADEP (Partiet for Deltagelse og Demokrati) og HAK-PAR (Partiet for Rettigheder og Frihed).

Der er meldinger om, at Erdogans regering har erklæret 6 kurdiske byer så som Diyarbekir, Van, Batman, Hakkari, Sirnak og Siirt som ikke sikre steder og sendt 2500 eksra politifolk og helikoptere fra Ankara til det kurdiske område.

Kurderne er utilfreds med det og beskylder regeringen for at forhindre kurderne i at bruge deres stemme til fordel for de uafhængige kurdiske kandidater.

Mange steder klager folk over, at politifolk krænker valglovene ved at komme for tæt på valgstederne, andre steder, at de går mellem folk i grupper og/eller sætter sig helt på valgurnene. Og i Istanbul, hvor der bor mange kurdere, er der klager over, at politiet konstant kontrollerer og generer BDP’s valgtilforordnede efter behag.

Erdogan har tidligere lovet, at der vil blive lavet en ny forfatning i Tyrkiet efter valget. Derfor venter mange indbyggere spændt på, at det nye parlament begynder arbejdet med en ny forfatning, hvor alle indbyggere føler sig som en del af, og hvor alle ligestilles med hinanden. For kurdernes vedkommende har de tre pro-kurdiske partier allerede fremlagt en række krav over for den nye regering om at anerkende kurderne som folk og sikre en række rettigheder til kurderne osv., der skal står i den nye forfatning, og som dermed skal åbne vejen for fred og løsningen af det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet.