Ezidi Kulturforening i Danmark holdt en mindehøjtidelighed og et seminar om ezidiere

 

I forbindelse med 3. året for den store massakre på ezidierne i Shingal-området i Sydkurdistan den 14. august 2007, hvor hundreder af uskyldige mennesker mistede livet og blev såret, arrangerede Ezidi Kulturforening i Danmark en mindehøjtidelighed for martyrerne for massakren og holdt derefter et seminar om ezidi-religionen. Arrangementet fandt sted søndag den 15. 08.2010 i København, nærmere betegnet i Tingbjerg i Brønshøj.

Der var ca. 100 deltagere, som var mødt frem fra hele Danmark, samt fra Tyskland og Helsingborg/Sverige.

Arrangementet startede kl. 13.00 og sluttede kl. 17.00.

Der var inviteret to ezidi oplægsholdere, Feremez Xeribo og Dr. Eziz Gerdenzeri, fra hhv. Tyskland og Danmark, hvor de fortalte om ezidi-religionens historie, særpræg, hvor de lever, hvad ezidi religionen går ud på, problemerne i samfundet og årsagerne til ezidiernes flugt fra Kurdistan til Europa, samt deres situation i Kurdistan i dag osv.

Til stede var der også mange kurdiske politiske partier og foreninger, hvor de holdt taler og erklærede deres fulde støtte til det ezidiske samfund.

Efter afslutningen af oplæggene, blev der åbnet for en saglig diskussion mellem oplægsholderne og publikum, hvor der blev stillet mange interessante spørgsmål omkring ezidi-religionen.

Efter afslutningen blev der læst to digte op af musikeren, Eli Shingali fra Odense, til minde om martyrerne for massakren. Et af digtene var foræret til minde for den unge kurdiske asylansøger, Eyaz Yunus, som var blevet knivdræbt af en gruppe arabere i byen Alvesta i Sydsverige, efter at denne havde vist sin utilfredshed med nogle unge araberes glæde over massakren på ezidiere i Shingal. Eyaz Yunus var blevet angrebet og dolket med kniv. Han stammede fra byen Dihok i Sydkurdistan.

Som det vides, angreb terroristerne den 14. august 2007 med 4-5 lastbiler fyldt med bomber to ezidi-landsbyer ved navn Siba Shex Xidir og Til Hizer i Shingal-området i Sydkurdistan (Irakisk Kurdistan) og dræbte omkring 700 ezidiere på en gang. Lige så mange blev såret og hundreder af huse blev jævnet med jorden eller blev skadet af angrebet. Angrebet på ezidierne blev betegnet som det allerstørste angreb med flere dødsofre siden starten af krigen mod Irak i 2003. Angrebet faldt som en bombe og gik verden rundt som en chokbølge.

Selv om der er gået 3 år, siden angrebet fandt sted, er ezidiernes situation i området ikke blevet forbedret særlig meget. Der er stadig brug for hjælp i området, og ezidierne er ikke kommet over det store angreb endnu, idet teroristerne har udvalgt ezidierne som et mål for deres angreb og har siden 2007 angrebet dem gang på gang, hvor flere ezidiere har mistet livet.

Der er lavet et video om arrangementet, som kan ses på www.ezidi.dkog  www.dasin.net.