Leyla Qasim vil altid leve i vores hjerter

LQ

Leyla Qasim var en ung kurdisk kvinde, kun 22 år, der som den første kvindelige kurder blev henrettet af det irakiske regime. Hun læste på Bagdad-universitetet og kæmpede ihærdigt imod regimets undertrykkelse af kurderne.

Hun var politisk aktiv og medlem af Kurdistans Demokratiske Parti (KDP). Med sin ret unge alder var hun blevet et forbillede blandt mange unge kurdere og hun kæmpede hele tiden for at hverve unge kurdere og hermed især kurdiske unge piger til at slutte sig til de kurdiske peshmerge’er (frihedskæmpere) oppe i bjergene.

Da hun blev anholdt, prøvede regimet alt for at knække hende og få hende til at fortryde sine handlinger mod regimet, men hun afviste dem og insisterede på at forsvare kurdernes kamp for frihed og rettigheder og nægtede desuden domernes og regimets generalers tilbud om at skrive et benådningsbrev til præsidenten.

Hun kæmpede til det sidste og da hun blev ført til henrettelsesstedet, begyndte hun at synge kudernes nationalhymne “Ey Reqîb” og sluttede med at sige “længe leve Kurdistan”. Hun blev henrettet den 12. maj 1974, kl. 7 om morgenen.

Hun gik i døden med oprejst pande med følgende ord til regimet: “Dræb mig, men I skal vide, at min død vil få tusinder af kurdere fra deres dybe søvn. Jeg er meget lykkelig for at ofre mit liv for kampen for et selvstændigt Kurdistan”.

Efter sin død blev hun kendt over hele Kurdistan og blev symbolet på kurdernes kamp mod det irakiske regime. Mange kurdere begyndte at opkalde deres pigebørn efter hende.

Laila Qasims og tusinder af kurdiske martyrers og millioner af kurderes drøm om et selvstændigt Kurdistan er ved at gå i opfyldelse. I Sydkurdistan/Irak er kurderne kommet tættere på selvstændighed end aldrig nogensinde før.

Vi mindes Leyla Qasim og alle martyrerne i Kurdistan med dyb respekt.

KOMKAR-DK
12.05.2016