Glem ikke folkemordet på kurderne i Halebçe – Vi vil altid mindes martyrerne fra Halebçe.

Halabce_xy_0151.jpg-for-web.jpg-for-web-normal

Det er en sørgedag for kurderne igen, en dag, hvor tusindvis af kurdere blev slået ihjel med kemiske våben af det daværende diktatoriske Baath-regime i Irak. Kurderne verden over 28-årsdagen for deres martyrer ved at arrangere forskellige ceremonier for at vise dem respekt og for at henlede opmærksomheden på folkemordet på kurderne i byen Halebçe, der fandt sted den 16. marts 1988.

Dagen den 16. marts har derfor fået en særlig plads i kurdernes bevidsthed, for netop på denne dag angreb irakiske kampfly den kurdiske by Helebçe nær hovedprovinsbyen Suleymaniye med kemiske våben og dræbte over 5000 kurdere – såvel børn som gamle – og sårede over 10.000. Hundredtusindvis af kurdere satte kursen mod Iran og Tyrkiet – hvor de ikke var særlig velkomne – af frygt for nye giftgasangreb.

Dengang havde verdenssamfundet og de vestlige lande gode politiske og økonomiske relationer til Baath-styret i Bagdad, som på baggrund af disse gode relationer og deres klap-på-skulder-støtten fik vind med i sejlene til at begå store massakrer på kurderne og andre etniske nationaliteter i Irak. De økonomiske interesser var åbenbart vigtigere end kurdernes liv. Derfor vendte de det døve øre til og tøvede med at gøre noget, selv om der lige om hjørnet havde fundet et folkemord sted mod et af Mellemøstens ældste folk, nemlig kurderne. Verdenssamfundet svigtede kurderne simpelthen og levede ikke op til sit ansvar.

Nu er der gået 28 år, siden folkemordet fandt sted, men selv efter så lang tid lider Helebçe stadig af eftervirkningerne fra giftgasangrebet.

Efter Irak-krigen i 2003, blev Baath-regimet væltet og mange af de ledende skikkelser, heriblandt Iraks diktator Saddam Hussein og hans så forhadte fætter og højre hånd “Kemiske Ali” (Ali Hassan Al-Majid) henrettet hhv. den 30.dec. 2006 og den 25. jan. 2010, anklaget for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

Det var “Kemiske Ali”, der havde ansvaret for giftgasangrebet mod kurderne og dermed ansvaret for den såkaldte ”Anfal” operation” i slutningen af 1980’erne, der kom til at koste 182.000 civile kurdere livet. ”Anfal” gik ud på at udrydde kurderne og var et af de mest effektive folkedrab siden Nazi-Tysklands jødeforfølgelser under Anden Verdenskrig. Efter regimets fald, blev der fundet hundredvis af massegrave tilhørende kurdere vidt forskellige steder i Irak. Søgen efter nye massegrave fortsætter dog stadig i dag.

Kurderne gav Ali Hassan Al-Majid øgenavnet “Kemiske Ali” for hans rolle i massakrerne. Den Høje Tribunal i Irak anerkendte den 28. feb. 2010 giftgasangrebet i Helebçe som et folkemord mod kurderne.

Siden har England og Sverige anerkendt Saddam Husseins ”Anfal-kampagne” (militæroperationer mod kurderne) og giftgasangrebet i Helebçe som folkemord. Alene under Anfal-kampagnen blev over 182.000 kurdere dræbt.

Vi opfordrer den danske regering til at følge trop og anerkende Anfal-kampagnen og giftgasangrebet mod kurderne som et folkemord.

Siden sommeren 2014 har kurderne ført en heroisk kamp mod terrororganisationen Islamisk Stat i både Sydkurdistan/Irak og Sydvestkurdistan/Syrien. Først var det Saddam Husseins regime og nu er det IS-terroristerne og deres bagmænd, der prøver at få buk med kurderne, men uanset hvad, så vil kurderne bekæmpe disse modbydelige skabelser en dag og få sin velfortjente frihed.

Efter IS-terroristerne angreb Shingal-området begik de store massakrer mod Ezidi-kurderne, fordrev hundredtusindvis på flugt og bortførte flere tusinde piger og kvinder, som de stadig tilbageholder og misbruger som sexslaver eller sælger på slavemarkeder.

Ligeledes angreb IS kurderne i Kobani og fordrev hundredtusindvis på flugt og forsøgte i flere måneder at indtage Kobani, men uden held, og til sidst fordrev kurdiske styrker med støtte fra den internationale koalitionsstyrke terroristerne ud af byen og området. Kampene mod IS-terroristerne fortsætter dog på alle fronterne i Kurdistan og IS har lidt store tab og er blevet slået hårdt tilbage af kurdiske peshmerga-styrker i store dele i Kurdistan.

Den tyrkiske stat har også nu i flere måneder igen optrappet krigen i Nordkurdistan og begår krigsforbrydelse efter krigsforbrydelse mod kurderne. Flere tusinde kurdere er på det sidste blevet dræbt, tusinder blevet såret og titusinder flygtet fra Kurdistan. Tyrkiet har i flere måneder belejret flere kurdiske byer så som Sur/Diyarbekir, Nisêbîn, Cizîrê, Silopi osv. og erklæret adgangsforbud i disse byer, hvor indbyggerne er fanget i deres huse. De, der trodser forbuddet for at hente livsnødvendige fødevarer, bliver skudt og dræbt på stedet af tyrkiske speciale tropper. Flere bydele er jævnet med jorden og ligner forholdene i Irak og Syrien. Det tyrkiske militære begår massakrer og forbrydelser mod menneskeheden i Kurdistan.

Vi mindes hermed martyrerne fra Helebçe, fra Shingal, fra Kobani og fra krigen i Kurdistan med dybt respekt.

Martyrerne vil altid leve i vores hjerter.

Vi vil altid huske Halebçe.

KOMKAR-DK
16.03.2016