Vi er i dyb sorg – vi har mistet HAK-PARs formand Fehmi Demir ved en tragisk trafikulykke i Tyrkiet

12181037_901584926563374_941870323_owPjdXA82

Formanden for det pro-kurdiske parti Rets- og Frihedspartiet (HAK-PAR) og mange årige medlem af Kurdistans Socialistiske Parti (PSK) Fehmi Demir er afgået ved døden efter en tragisk trafikulykke i Tyrkiet i går 25.10.2015.

Fehmi Demir var storebror til  Yilmaz Demir, der som medlem af Kurdistans Socialistikse Parti (PSK) sad fængslet i Diyarbakir og faldt som martyr for den kurdiske sag. Yilmaz Demir valgte i 1984 som en af de første kurdiske politiske fangere at protestere mod det tyrkiske regimes brutalitet over for fangerne i fængslet og valgte martyrvejen.

Fehmi Demir stammede oprindelig fra Midtanatolien og blev født i landsbyen Yeniceoba (Incov) i Cihanbeyli i provinsen Konya i Tyrkiet 02.01.1957. Han interesserede sig allerede som ung for politik og for den kurdiske sag og meldte sig ind i Kurdistans Socialistiske Parti (PSK). Han arbejdede i hele sit lange politiske liv som et højtstående medlem af PSK på højt tryk for kurdernes menneskerettigheder og for en fredelig løsning af det kurdiske spørgsmål i Kurdistan/Tyrkiet.

Fehmi Demir var en kendt politikker i hele det kurdiske miljø og var med til at stifte forskellige pro-kurdiske partier i Kurdistan/Tyrkiet i 1990’erne, tiden, hvor tusinder af almindelige kurdere, poltisk aktive kurdere, parlamentarikere osv. blev dræbt af statens paramilitære grupper og kontra-guerillaer så som statens hemmelige organisation JITEM og de såkaldte “ukendte gerningsmænd” og/eller forsvandt sporløst i politiets varetægt. Det var tiden, hvor flere pro-kurdiske partier og aviser og tidsskrifter blev lukket og forbudt, og hvor kurdiske parlamentarikere blev hævet ud af parlamentet og fængslet i 10-15 år, fordi de forsvarede det kurdiske sprog og kurdernes menneskerretigheder. 

Fehmi Demir var bl.a. med til at stifte HEP, DEP, DDP, DBP og var således en ledende skikkelse i disse partier. Han påtog sig forskellige ledende poster og var til sidst med til at stifte Rets- og Frihedspartiet, HAK-PAR, der blev stiftet i 2002. Fehmi Demir blev ved partiets 6. generalforsamling 26.10.2014 valgt som ny formand for HAK-PAR efter Kemal Burkay, der var tidligere formand for PSK. 

HAK-PAR deltager i parlamentsvalget i Tyrkiet her den 1. november 2015, og Fehmi Demir var i den forbindelse på vej til et valgmøde i byen Mersin, da den tragiske ulykke sket. Ulykken skete nær Tarsus i provinsen Mersin, og både Fehmi Demir og en østrigsk statsborger ved navn Haci Murad Dogu, ejeren af den anden bil, døde ved ulykken. 

Fehmi Demir var også kendt i det kurdiske miljø i Danmark og var på besøg i Danmark i forbindelse med konferencer om det kurdiske spørgsmål, der blev arrangeret af KOMKAR.

Sidst Fehmi Demir var i Danmark, var den 20. maj 2012, hvor han talte ved en konference i Valby Kulturhus/København efter en rund rejse i Europa om det kurdiske spørgsmål og den tyrkiske forfatning. Han havde familie og venner i Danmark og var en høj elsket personlighed af alle. 

PSK, HAK-PAR og det kurdiske folk har mistet en dygtig politiker og leder, en politiker, en stor personlighed, der viede hele sit liv til sit folks kamp for frihed og menneskerettigheder.

Han døde, mens han var på vej til et valgmøde arrangeret af hans parti i Mersin, et valgmøde, hvor han kunne fortælle vælgerne om HAK-PARs visioner og program, og om, at HAK-PAR er det eneste pro-kurdiske parti, der kræver en føderal stat for kurderne i Tyrkiet.  Han fløj og kørte fra det ene sted til det andet for at udsprede kendskabet til HAK-PARs program om løsningen af det kurdiske spørgsmål og bede vælgerne om at stemme på HAK-PAR ved valget.

Hans valgtale blev vist på det statslige TV-kanal, TRT 1, i går aftes, men da var han desværre allerede død et par timer forinden.

Tidligere mistede PSK tre andre af sine højtstående medlemmer ved lignende trafikulykker i Tyrkiet. Det drejer sig om Yavuz Koc, Nurettin Basut og Bozan Erdem, der alle mistede livet under lignende mistænkelige forhold. Vi har vores mistanker om alle disse politikeres bortgang på denne måde.

Vi er i dyb sorg og er stadig i chok efter tabet af Fehmi Demir.

Vi sender hermed vores tanker og dybe medfølelse til alle hans pårørende, til alle hans partifæller og hele det kurdiske folk.

Hvil i fred kære Fehmi Demir. Du vil altid blive husket og live i vores hjerter.

Æret være din minde.

Rahma Xwedê li te bê Fehmîyê bira, rêhevalê hêja, bila serê me û serê tevaye gelê kurd sax bê.

 

KOMKAR-DK

26.10.2015